_DSC8837 copy-1

Use cases

Ledarskap


-

4.1 Stärk ledarskapet med ökad självinsikt

Vi vet alla hur skadligt otillräckligt ledarskap kan vara för team och organisationer. Det vi ibland bortser från är att brist på självinsikt ofta ligger som grund för problemet. Ingen ledare vill vara otillräcklig, men många är helt enkelt omedvetna om hur de uppfattas och vilken inverkan deras beteende har på sina medarbetare.

När självinsikt saknas ställs organisationer inför:

  • Onödiga konflikter: Ledare som inte är medvetna om hur deras beteende påverkar andra, inser ofta inte hur negativt det kan påverka omgivningen.
  • Begränsad utveckling: Begränsade utvecklingsmöjligheter leder till bristande engagemang och låg motivation, både hos medarbetare och ledare.
  • Oenighet: En skillnad mellan hur en ledare uppfattar sig själv och hur de uppfattas av andra kan skapa spänningar, minska förtroendet och försvaga teamets dynamik.

Det positiva är att utveckling alltid är möjlig, och det börjar med att förstå våra styrkor och identifiera potentiella utmaningar. Självinsikt lägger grunden för både personlig- och teamets framgång genom att hjälpa individer att förstå sina naturliga beteenden och hur deras handlingar påverkar andra. För ledare är detta särskilt viktigt—det ger dem möjlighet att kommunicera effektivt och leda medarbetare på ett sätt som är i linje med varje individs unika behov.

Det är här data från The Predictive Index kommer in. PI's data ger objektiv information som sätter igång reflektion och dialog, vilket i slutändan ökar självinsikten hos era ledare och ger dem de rätta verktygen för att utvecklas.

"Vi ser fördelarna med att ha en inkluderande miljö, där allas röster blir hörda. PI-verktyget passar perfekt in i vår organisation. Det hjälper oss att öka självinsikt, vilket är grundläggande för en feedbackkultur.”

Anita Karlsson, People & Organisation, Husqvarna GIS

 

Top 3 fördelar med att ha ledare och medarbetare med stark självinsikt:

  1. En mer välfungerande organisation som är bättre rustad för att uppnå företagets ekonomiska mål.
  2. Större psykologisk trygghet, då individer med självinsikt bättre förstår hur de kan samarbeta med och stötta andra.
  3. En mer flexibel organisation som kan anpassa sig bättre till förändringar.
Vill ni veta mer om hur ni kan arbeta med självinsikt och hur Predictio kan hjälpa er?

DSC05584_1

Kontakta Michael Kirk Jensen!

michael.kirk@predictio.com

+4527292377

 

-

4.2 Stärk teamets prestationer med ökad förståelse och tillit

Många organisationer har utmaningar med svag sammanhållning i sina team, vilket direkt påverkar både prestationer och samarbete. Problemet handlar oftast inte om brist på färdigheter eller expertis, utan uppstår snarare på grund av mer grundläggande utmaningar såsom:

  • Brist på självinsikt och förståelse: Team har svårt att samarbeta effektivt när medlemmarna inte fullt ut förstår sina egna beteenden eller hur de påverkar andra.
  • Bristande förtroende: Utan tillit uppstår hinder för öppen kommunikation och samarbete, vilket begränsar teamets potential.
  • Isolering från organisationen: Team kan känna sig avskilda från den bredare verksamheten, vilket leder till lägre engagemang och minskad produktivitet.

Som ledare är det viktigt att bygga ett team med starkt engagemang, hög produktivitet och ömsesidigt förtroende. Effektiva team förstår varandras styrkor och olikheter och arbetar mot ett gemensamt mål. Men när utmaningar uppstår kan fokus på fyra centrala områden hjälpa dig att vägleda ditt team:

  • Individuell självinsikt: Se till att varje medlem förstår hur deras styrkor och utvecklingsområden passar in i teamet.
  • Teamrelationer: Var medveten om hur individuella likheter och olikheter formar teamdynamiken.
  • Uppgiftsanpassning: Se till att teamets styrkor matchar de uppgifter som behöver utföras.
  • Handlingsbara analyser: Använd data för att identifiera sätt att utnyttja styrkor och hantera utmaningar för att driva prestationer framåt.

Med PI och vårt verktyg för teamutveckling får ni de insikter och strategier som behövs för att leda ert team mot framgång.

“Very interesting tool to develop the team and to identify gaps which need to be addressed to achieve company strategic goals”

Nishal Dwarka, Director Quality, Trelleborg

Top 3 fördelar med djup teaminsikt

  1. Ett välfungerande team har bättre förutsättningar att nå sina mål.
  2. Ökat förtroende bland teammedlemmarna skapar en tryggare psykologisk miljö för alla.
  3. Starkare sammanhållning i teamet gör medarbetarna mer kapabla att hantera utmaningar.

Vill ni få djupare insikter i ert teams dynamik och höja era prestationer?
Kontakta oss idag för att upptäcka hur PI kan hjälpa er att skapa starkare och mer sammansvetsade team.

-

4.3 Ge ledare verktyg för att öka engagemang och produktivitet

Cirka 80% av medarbetare känner bristande engagemang i sitt arbete, vilket är ett kostsamt problem för företag.

Som ledare har ni sannolikt märkt hur olika nivåer av engagemang kan påverka teamets prestation, produktivitet och moral. Vissa medarbetare engagerar sig fullt ut och går den extra milen, medan andra verkar göra precis tillräckligt för att klara sig. Denna brist på engagemang kan påverka organisationens mål negativt och leda till:

  • Svårigheter att skapa en stark och hållbar företagskultur
  • Högre personalomsättning, vilket är både kostsamt och problematiskt
  • Interna konflikter som försvårar teamdynamik och prestation

Men vad är det som orsakar denna olikhet i engagemangsnivåer?

Utan rätt insikter är det svårt att förstå varför vissa medarbetare blomstrar medan andra har det tufft. Att både förstå vad som motiverar ert team och sedan anpassa deras roller efter deras styrkor är avgörande för att bygga ett starkt engagerad och högpresterande team och organisation.

Lösningen är att använda verktyg som både ger nödvändig data och det systematiska stöd som ledare behöver.

Predictio erbjuder en lösning som, genom PI's assessments, ger er verktyg för att förstå vad som verkligen motiverar era medarbetare och hur era ledare kan använda den kunskapen för att stötta, utveckla och leda sina team.

Denna lösning kan användas av ledare och HR för att öka medarbetares motivation, engagemang och produktivitet.

Top 3 fördelar med att ge ledare möjlighet att leda med data (förutom att avlasta HR):

  1. En mer motiverad och engagerad organisation.
  2. En starkare grund för företagets tillväxt och utveckling.
  3. Ett bättre ramverk för att främja en inkluderande kultur.

Vill ni sätta stop för bristande engagemang och öka era teams prestationer?

Kontakta oss idag för att lära er hur PI-lösningen kan hjälpa er att bygga en mer motiverad och högpresterande arbetsstyrka.

-

4.4 Hantera konflikter genom förståelse och samförstånd

Konflikter i team är oundvikliga, men…

Som ledare vet ni att konflikter är en naturlig del av alla team. Men om skillnader i arbetssätt inte hanteras på rätt sätt kan de skapa spänningar och utgöra ett stort hinder för framsteg. Vi ser tre huvudsakliga områden där konflikter ofta uppstår i team:

  • Bristande förståelse för olika kommunikationsstilar: Missförstånd kan leda till frustration och oklarheter.
  • Oenighet i arbetsstilar: Teammedlemmar kan ha svårt att samarbeta effektivt om deras arbetssätt inte stämmer överens.
  • Oenighet kring mål: När teamet inte har en gemensam förståelse för målen är det svårt att gå framåt tillsammans.

Att hantera dessa områden tidigt kan hjälpa er att skapa ett mer sammanhållet och produktivt team.

Oavsett om teamkonflikter härstammar från en eller flera av de tre huvudsakliga orsakerna, krävs det verktyg för att hantera och övervinna varje enskild orsak:

  • Utmaning – Kommunikationsstilar: Genom att analysera individuella kommunikationspreferenser får ni insikter som ökar medvetenheten inom teamet. Detta skapar en plattform för öppen diskussion om olika arbetsstilar och hjälper till att främja en kultur som stödjer effektiv kommunikation och samarbete.

  • Utmaning – Arbetsstilar: Genom att förstå individuella beteendemönster och strategier för konflikthantering kan teamet förebygga konflikter genom att skapa en skräddarsydd strategi för att hantera och lösa oenigheter på ett konstruktivt sätt.

  • Utmaning – Brist på överenskommelse om mål: Genom att tillsammans diskutera teamets prioriteringar och vad de betyder för både teamet och varje individ kan ni skapa tydlighet kring teamets riktning. Detta hjälper teamet att förstå varför vissa mål kan vara mer motiverande för vissa medlemmar och hur man kan skapa en övergripande vision som engagerar hela gruppen.

Konflikter kan inte lösas objektivt utan ett system som ger den nödvändiga datan och informationen för att visa varför konflikterna uppstår. 
Vill ni veta mer om hur PI och Team Discovery kan hjälpa till att lösa konflikter inom team?

Patrik

Kontakta Patrik Dandanell

patrik.dandanell@predictio.com

+46737718891

-

"We also work with each specific persons PI  in order to identify where there are potentials for conflicts or for optimizing each team members strengths to get a better effect of the entire group.”

Fia Göransson, Vice President HR, PMC Group

-

4.5 Mästra förändringsledning med datadrivna strategier

Förändringsledning är en utmaning för många företag idag, på grund av det snabba tempot i affärsvärlden, den ständiga teknikutvecklingen och marknadens krav. Många organisationer kämpar med att få teamen att dra åt samma håll och tydligt kommunicera orsakerna bakom förändringar, vilket resulterar i flera utmaningar:

  • Motstånd från medarbetare
  • Dålig kommunikation och missförstånd
  • Brist på tydlig riktning
  • Dåliga resultat

Att framgångsrikt navigera genom dessa utmaningar kräver ett rstarkt ledarskap och en djup förståelse för hur förändring påverkar alla nivåer inom organisationen.

-

För att lyckas med förändringsledning krävs en klar förståelse för organisationen och hur förändringen påverkar varje organisatorisk nivå. Här är vad ni bör fokusera på:

  • Förstå konsekvenserna: Vad innebär förändringen för organisationen, teamen och individerna?
  • Beakta olika nivåer: Hur kommer förändringen att tas emot av den högsta ledningen, chefer, team och enskilda medarbetare?
  • Identifiera utmaningar och styrkor: Förstå de unika utmaningar och styrkor som varje team bidrar med i samband med förändringen.

Med dessa insikter kan ni skräddarsy både processen och kommunikationsstrategin för att säkerställa en smidig och framgångsrik förändringsresa. Detta blir enklare och mer effektivt med insikterna ni får från The Predictive Index lösning.

"When Daniel took over Din Elon Butik, it was a business that performed acceptably and that delivered positive results. Daniel felt it was a workplace where employees came to do their job and not much more. Some were missing the commitment and drive to do that little extra for the customers. Some stores also had problems cooperating and this was reflected in the stores’ results.

By implementing The Predictive Index in the organization, Daniel was able to understand his employees from a new point of view and adapt his leadership to motivate and drive sales to a new level."

 

Läs elons case study härOpens a new window

-

Att lyckas med förändringsledning kräver data och insikter om organisationen och varje teammedlem.
Vill ni veta hur vi kan hjälpa till med detta?

DSC05584_1

Michael Kirk Jensen

michael.kirk@predictio.com

+4527292377

 

-

4.6 Utveckla era ledare med datadrivna insikter

Att utveckla ert ledarskap är en kontinuerlig resa...

Oavsett om ni leder team eller andra ledare, kräver era ledarskapsförmågor ständigt utveckling. Att sträva efter att växa som ledare är viktigt av flera skäl:

  • Förbättrad effektivitet: En välutvecklad ledare är mer effektiv när det gäller att vägleda och motivera sitt team, vilket kan öka produktiviteten och resultaten.
  • Anpassning till förändring: Affärsklimatet förändras ständigt, och en ledare måste vara redo att anpassa sig till nya utmaningar och möjligheter.
  • Förbättrat samarbete: Genom att utveckla ert ledarskap främjar ni en positiv arbetskultur som uppmuntrar samarbete och välbefinnande bland medarbetarna.

Vilka egenskaper bör en stark ledare ha?

Starka ledare besitter flera viktiga egenskaper, bland annat:

  • Kommunikationsförmåga: Förmågan att kommunicera tydligt och effektivt med teamet och andra intressenter.
  • Empati: Att förstå och stötta medarbetarnas behov och känslor.
  • Motivation: Förmågan att inspirera och leda sitt team mot gemensamma mål.
  • Självinsikt: Att ha förståelse för sin egen ledarstil och hur den påverkar teamet och medarbetarna.
  • Beslutsfattande: Förmågan att fatta välgrundade beslut, även under press, är en avgörande faktor.

”SVT arbetar sedan drygt tio år med Predictive Index vid i stort sätt alla chefsrekryteringar. Det har blivit ett naturligt och vedertaget komplement till intervjuerna, för oss inom HR. Dessutom använder jag det ofta i team/grupputveckling. Gruppen får en tydligare bild av deltagarnas drivkrafter, styrkor och utvecklingsområden. SVT har ca tio PI-analytiker idag och de är alla väldigt efterfrågade. Det känns både roligt och stimulerande att verktyget har fått en sådan stor genomslagskraft.” 

Kickan Söderberg, HR Partner, SVT

Hur utvecklar ni ert ledarskap för att bli en bättre ledare?

Vår lösning använder objektiva data för att stärka självinsikten och skärpa ledarskapsförmågan. Genom att förstå sina naturliga beteende, hur det påverkar andra, och identifiera sina styrkor och utvecklingsområden, blir man en mer effektiv ledare. Ni förbättrar er kommunikation, empati, motivationsteknik och beslutsförmåga.

Med vår lösning kommer ni att kunna finslipa dessa kritiska färdigheter, vilket ger er ökad självsäkerhet i ledarskapet och större framgång för organisationen.

Top 3 fördelar med att fokusera på ledarskapsutveckling:

  1. Förbättrad förmåga att skapa en positiv och produktiv arbetsmiljö.
  2. Starkare kapacitet att bygga högpresterande team.
  3. Ökad kompetens att agera som ledare, oavsett vilka ledarskapsutmaningar ni står inför.

Vi får ofta frågan om en ledare kan ändra sin ledarskapsstil. Svaret är ja, det är möjligt.

Vill ni veta mer om hur ni kan utveckla er ledarskapsstil?

-

4.7 PI Perform

Det är stor skillnad mellan att vara chef och att vara ledare...

Att vara chef har aldrig varit mer utmanande, särskilt med de höga krav som ställs på ledarskapsförmågor. Ledare ställs inför flera utmanande arbetsuppgifter, exempelvis:

  • Hur man ger rätt coachning till sina medarbetare
  • Hur man strukturerar regelbundna individuella möten
  • Hur man bäst skapar en överblick över medarbetarnas arbete
  • Hur man samlar in och bearbetar dagliga insikter som uppmuntrar ledare att ge bättre feedback

Vi har skapat en uppsättning rekommendationer som mynnar ut i ett upplägg vi kallar PI Perform. Det ger viktigt stöd till ledare för att skapa högt engagemang och högpresterande team, vilket inkluderar:

  • Personliga 1:1-möten: Beteendeinsikter om personen som ledaren träffar, samt direkt tillgång till personens PI-profil och en relationsguide.
  • Överblick över mål: Tydliga mål för chefer så att de vet exakt var de ska ge rätt stöd.
  • Coachingverktyg för chefer: Möjliggör direkt feedback, 360-bedömningar, beröm, kommentarer, åtgärder och målsättningar.
  • Plattform för teammöten: Främjar samarbete genom att organisera teamets mötesagendor, informera om nya diskussionsämnen och åtgärder, samt erbjuda AI-genererade mötessammanfattningar.

Top 3 fördelar med att ha en stödjande struktur för ledare:

  • En mer motiverad organisation
  • Mer kompetenta ledare som tillsammans med medarbetare skapar en starkare grund, vilket gör det lättare för företaget att utvecklas
  • Större tydlighet i måluppfyllelse, både för individer och hela team

PI Perform samlar personliga utvecklingsmål, utvärderingar och feedback i det dagliga arbetet, mötesagendor och uppgiftshantering på ett och samma ställe, så att hela organisationen kan arbeta konsekvent mot samma mål.

Vill ni veta mer?

DSC05584_1

Kontakta Michael Kirk Jensen!

michael.kirk@predictio.com

+4527292377

 

-